Udruženje građana italijanskog prijekla

Rino Zandonai Tuzla

Klub Trentina
Bosna i Hercegovina

Adresa: Mitra Trifunovića Uče 135,
75 000 Tuzla, Bosna i Hercegovina
Telefon: +387 62 335 930
E-mail: info@ugip-tz.ba
ID 4209628010006

Račun u banci: UNION BANKA, 1027090000018147
Ino uplate:
IBAN: BA391027090000018147
SWIFT: UBKSBA22

PADOR BA-2020-APP-0705174316
UEID: TDW3UJME6K91, NCAGE: SEBZ4
PIC: 893470687

Statut Trentinin nel mondo
(Statuto Associazione Trentini nel Mondo)

Možete slušati Radio Trentini nel mondo putem Radio Italia

Mjesečni časopis koji izdaje Trentini nel mondo

SLUŠAJTE RADIO ITALIJU

Želite da pogledate ili istražite porijeklo vaše obitelji u Italiji, u Trentu - koristite WEB

Italy, Trento Province, Trento Diocese, Catholic Church Records (FamilySearch Historical Records)

PUBLIKACIJE :

“Storie della emigrazione Trentina”

Knjiga Renza M. Grossellia - Priče o trentinskim emigracijama - dio koji se odnosi na dolazak Trentina u Bosnu i Hercegovinu.

“Autentičnost nacionalne manjine u Bosni i Hercegovini”

Zbornik radova je publikacija nastala kao rezultat međunarodne konferencije pod nazivom “Autentičnost nacionalne manjine u Bosni i Hercegovini” koja je održana u Sarajevu, 12. jula 2017. godine, u organizaciji Vijeća nacionalnih manjina BiH, posebnog i nezavisnog tijela Parlamentarne skupštine BiH. Izdavač je Parlamentarna skupština BiH, a zbornik je urađena na inicijativu i u saradnji sa dr. sc. Tihomirom Knežičekom, članom Vijeća nacionalnih manjina BiH, koji je u periodu od 18. 9. 2013. od 25. 1. 2019. bio predsjedavajući Vijeća nacionalnih manjina BiH.

„Italijani u Tuzli 1880-2019“

Monografija „Italijani u Tuzli 1880-2019“ (Tihomir Knežiček) je pripremljena da se ukaže na prisutnost članova obitelji koji na neki način imaju italijansko porijeklo, a koji su boravili ili i danas žive na području Tuzli i okolnih mjesta. Drugi važan razlog izrade monografije je očuvanje kulture sjećanja na pretke koji su ostavili dubok i neizbrisiv trag o svom doprinosu razvoju Tuzle i regije. Treći razlog pojave monografije je podsjećanje na veze unutar italijanskih obitelji koje ukazuju ko je kome šta u obiteljskim stablima.

„Leonardo Bancher – čovjek koji se ne zaboravlja“

Zbornik radova sa međunarodne konferencije pod nazivom „Leonardo Bancher – čovjek koji se ne zaboravlja“ (koja je održana 8. marta 2020. godine u Tuzli) daje prikaz 8 naučno-stručnih radova koje su pripremili poznavaoci djela Leonarda Banchera. U zborniku su radovi na engleskom, francuskom i italijanskom jeziku (sa prevodima radova na BH jezik) i radovi iz BiH.

„Otkud ja ovdje – obitelj Zamboni“

Knjiga „Otkud ja ovdje – obitelj Zamboni“ (Tihomir Knežiček) pripremljena je u okviru projekta “Otkud Italijani u Bosni i Hercegovini?”. Opisuje obiteljsko stablo Zamboni koji su živjeli i žive u Tuzli, a imaju trentinsko porijeklo. Knjiga je izašla 2017. godine.

„Stoljeće Italijana u Tuzli“

Monografija „Stoljeće Italijana u Tuzli“ (Tihomir Knežiček, Kadrija Hodžić) izašla je 2010. godine u povodu obilježavanja stoljeća Italijana u Tuzli. Rezultat je potrebe obilježavanja dolaska i svjedočenja o prisustvu Italijana na području Tuzle i okoline. Monografija daje prikaz dolaska italijanskih obitelji u Tuzlu, povijest njihovog boravka i pregled obitelj koje imaju na neki način italijansko porijeklo. Knjiga sadrži značajan broj materijalnih grešaka zbog nedovoljnog poznavanja obiteljskih veza italijanskih obitelji u Tuzli u vrijeme kad se radila priprema materijala za knjigu.

Ai confini dell' impero – L'emigrazione trentina in Bosnia 1878-1912

Ai confini dell' impero – L'emigrazione trentina in Bosnia 1878-1912 (Mariarosa Sartorelli), Trento 1995. Knjiga opisuje dolazak italijanskih obitelji iz oblasti Trenta u BiH za vrijeme austro-ugarske uprave. Ima opis i nekih tuzlanskih obitelji. Služila kao referentna knjiga za dodjelu Italijanskog državljanstva jer su u knjizi nalazi porijeklo trentinih obitelji, ali ne svih.

Tanti volti, un'unica comunita – Storia e realta dei Circoli Trentini nel mondo

Tanti volti, un'unica comunita – Storia e realta dei Circoli Trentini nel mondo (Mariacarla Failo), Trento 2007. - dio knjige koja opisuje Trentinjane u BiH koji su naselili područja Sarajeva, Štivora i Tuzle.

SUDSKI TUMAČI ZA ITALIJANSKI JEZIK U BIH

Ko je Rino Zandonai?