Udruženje građana italijanskog porijekla

Rino Zandonai Tuzla
Klub Trentina

Adresa: Mitra Trifunovića Uče 135,
75 000 Tuzla
Telefon: +387 62 335 930
E-mail: info@ugip-tz.ba

Broj tekućeg računa:
1610250013790052 (KM);
DUNS: 500569115, NCAGE: SEBZ4
 
 

 

Tuzlaci na maškarama u Štivoru 14.2.2015.

Udruženje Italijana u Štivoru tradicionalno svake godine organizuje maškare. Ove, 2015. godine održane su maškare isti dan kad su Česi u susjednom mjestu Mačino Brdo organizovali maškare – u subotu 14.2.2015. godine. Maškare su tradicionalne zabave pod maskama uoči početka uskršnjeg posta. Italijani u Štivoru čuvaju svoje stare običaje, glasnom muzikom, pjesmom i plesom nastojeći da iz sela otjeraju “zle duhove” i odobrovolje “bogove”, a maštovitim maskama zaštite se od nesreća, prirodnih nepogoda i loše sreće. Tradicija je da maskirana povorka prođe kroz selo, a da ih domaćini dočekuju i daruju.

Specifičnost maškara u Štivoru je što se povorka formira ispred restoranta Trentini od traktora koji su takođe „odjeveni“ u maškare. Povorka traktora, koju pješke prate učesnici maškara i gosti, kreće se kroz selo i zaustavlja na odmoruštu gdje se poslužuju kuhano vino, osvježenje i zakuska. Nakon odmorišta, povorka se vraća kroz selo do Doma kulture gdje je nastavak veselja.

Zanimljivom običaju u Štivoru prisustvovali su članovi udruženja iz Tuzle Josip Montibeler, Željko Mott i Tihomir Knežiček, a gosti su bili i oko 15 članova udruženja Italijana iz Banja Luke. Lijepo vrijeme i zabava sa muzikom uživo do kasnih večernjih sati u Domu kulture u Štivoru, kao i tombola, obilježli su ovogodišnje maškare i druženje sa Štivoranima i Banjalučanima. 

 
IZLOŽBA FOTOGRAFIJA SPOMENIKA KULTURE SA GROBLJA BORIĆ

Od oktobra mjeseca 2014. godine Udruženje radi na projektu podizanja svjesnosti javnosti o važnosti zaštite kulturnog naslijeđa spomeničke kulture na Katoličkom groblju Borić u Tuzli. U tom cilju organizovana je izložba fotografija oštećenih spomenika i efekata klizišta na groblju Borić u izložbenom prostoru Galerije Mandžić u Tuzli.

Izložba je održana 10.12.2014. u 12.00. Izložbu je otvorio Akademik Enver Mandžić, a obraćanja su bilo od strane Gradonačelnika Tuzle Jasmina Imamovića, Gvardijana Franjevačkog samostana Fra Marija Divkovića i organizatora izložbe Tihomira Knežičeka. Na otvaranju je bilo više od 60 gostiju, najvećim dijelom iz Tuzle, kao i značajan broj medijskih kuća koje su izvijestile o otvaranju izložbe. Dnevni list Oslobođenje je objavilo izuzetno značajan i obiman članak o izložbi, a na frontalnom dijelu dodatka za oblast kulture u Oslobođenju na cijeloj stranici u boji prikazan je spomenik Cordignano.

Za potrebe projekta urađena su tri primjeraka foto albuma sa slikama vrijednih i oštećenih spomenika na groblju "Borić". Albumi služe kao dodatni promotivni ili dokumentarni materijal. 

Za potrebe izložbe izvršen je izbor fotografija, a nakon toga će je urađeno 40 fotografija formata A3 i 48 fotografija A4 formata. Akcenat je bio na spomenicima koji obilježavaju sahranjene građane Tuzle i okoline koji vode porijeklo iz zemalja Europe: Češka, Slovačka, Italija, Austrija, Njemačka, Slovenija, Mađarska, Poljska, Hrvatska, Rumunija, Rusija i Prikarpatska Rusija gdje žive Rusini. Većina fotografija je uramljena (korišteni su ramovi iz Galerije Mandžić) kako bi se uvećala vrijednost izložbe.

Urađena je jedna representativna fotografija na convasu dimenzija 2 X 1,5 X m na kojoj je prikazan  spomenik na obiteljskoj grobnici Cordignano koji je postao predmet interesovanja javnosti u Tuzli i u BiH. Urađen je frontalni baner sa nazivom izložbe i drugim detaljima formata. Urađen je roll-up baner i jedan broj postera koji su poslužili kao poziv javnosti za dolazak na izložbu.

Fotografije su postavljene na zidove galerije i na štafelajima shodno tehničkim prilikama izložbenog prostora. Bilo je obezbijeđeno osvježenje i manja zakuska za goste izložbe.

Izložba će ostati otvorena za javnost do kraja 2014. godine.

Pokazalo se izložbom da su Trentinjani izuzetno važan segment društvenog života u Tuzli i da imaju značajne tragove umjetnosti zadržane, između ostalog, i u vidu nadgrobnih spomenika. Obzirom da je groblje Borić u opasnosti od nestanka zbog klizišta padine na brdu Borić gdje je locirano groblje, može doći do oštećenja ili potpunog uništenja spomeničke kulture. Potrebno je da javnost Tuzle i oni koji imaju sahranjene svoje pretke na Boriću, da pomognu u spašavanju groblja. Neophodno je obezbjediti sredstva u visini od oko 120.000 KM da bi se groblje obezbjedilo od mogućeg uništenja i daljeg propadanja. 

Sljedeći subjekti su bili uključeni u realizaciju projekta:

- Pokrovitelj Grad Tuzla – Gradonačelnik Služba za razvoj, poduzetništvo i društvene djelatnosti, stručni saradnik Fatmir Alispahić i Šef službe Vedran Lakić
- Podrška Udruženje Trentini nel mondo, Italija
- Podrška JU Zavod za zaštitu i korištenje kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa Tuzlanskog kantona, direktor Benjamin Bajrektarević
- Partnerstvo Katolička crkva – Župni ured Tuzla, gvardijan Franjevačkog samostana fra Mario Divković
- Partnerstvo Pogrebna udruga "Borić" Tuzla,  predsjednik Zvonimr Jurković
- Realizacija Udruženje Italijana Tuzla, predsjedavajući Tihomir Knežiček

 
Tuzlaci u Primieru 11.-13. jul 2014.

Migracija Italijana iz Primiera u BiH, posebno Tuzlu, obilježena je velikim okupljanjem Trentinjana iz svih dijelova Europe. Obilježavanje migracije je realizovano nizom manifestacije u Primieru i okolnim mjestima od 11. do 13. jula 2014. godine.

Održan je okrugli sto u mjestu Imer na temu Italijana u BiH, posebno Italijana u Tuzli. Učešće su imali Tuzlaci Nicole Pendić i Irina Dobnik, a ostali prezentatori su bili Paolo Perotto, Vesna Dobnik, Piero Cordignano, Fabio Bertolissi i Chiara Gobber. Memorijal na sjećanje Rine Zandonai realizovan je muzičkim performansom grupe od četiri muzičara, voditelja i osam pjevačica. Memorijal je održan u sali pozorišta u Primieru. Obilježavanje se odnosilo i na organizaciju sajma i nastupa afričke plesne grupe u mjestu Sagron na 1062 m n.v. Centralni dio svečanosti je bio 13. jula kad je organizovan defile trentinskih klubova, misa u crkvi u Primieru i zajedničku ručak u sportskoj dvorani. Izvan zvaničnog programa, grupa iz Tuzle je posjetila Trento do kojeg se putovalo planinskim putevima i vrletima.

Iz Tuzle su bili prisutni Željko Mott, Irina i Nada Dobnik, Koviljka Segat, Knežiček Sonja, Marija, Smilja i Tihomir, Lucija Vasilj, Marija i Žarko Miladinović, Tibor Kovačević i Nicole Pendić.

Cjelokupan događaj je izuzetno lijepo organizovan, bez poteškoća, uz veliku pažnju koju su pokazali svi Italijani prema nama Tuzlacima. Na okupljanju nije bilo predstavnika iz Štivora, Banja Luke (kako je bilo najavljeno), kao ni iz Sarajeva. Osoblje Trentini nel mondo je bilo srdačno i očigledno zadovoljno našim prisustvom u Primieru. Isti osječaj je vladao kod Tuzlaka jer je većina prvi put na prostorima odakle su preci Italijani došli u Tuzlu. Bilo je prilike da obiđemo groblja na kojima stoje spomenici sa prezimenima koje srećemo i u Tuzli, da se fotografišemo za uspomenu, da potrošimo strane valute koliko je ko mogao, da se upoznamo i sretnemo Tuzlake koji žive u Premieru, a na kraju svi zadovoljni smo se vratili kućama. Fotografije možete pogledati OVDJE.Događaj je opisan u novom izdanju magazina Trentini nel mondo (5/2014), a detalje možete pogledati OVDJE. 
 
Najava Dan italijanske kuhinje u Tuzli 2014.

Dan italijanske kuhinje u Tuzli održat će se sredinom septembra – vjerovatno subota 13.9.2014. u 19.00. na malom trgu kod Međe i Ismeta. Detalji će biti dogovoreni sa članicama udruženja koje su uključene u manifestaciju.

Ove godine Dan italijanske kuhinje neće biti organizovan u sklopu manifestacije Ljeto u Tuzli. Udruženje je pripremilo prijedlog projekta (kao i prethodne četiri godine) prema Općini Tuzla. Općina je odobrila 500,00 KM za Dan italijanske kuhinje, što Udruženje nije prihvatilo, smatrajući da je to potcjenjivački odnos prema udruženju, i jasan vid degradacije.

Troškovi manifestacije će biti pokriveni iz raspoloživih sredstava koja su odobrena od Trentini nel mondo za 2014. godinu, a pomoć u realizaciji inicijative pružit će, kao i do sada, naši prijatelji Menprom i Šekijeva ribarnica.

 
Sjećanje na Zamboni Silvanu – Silvu

Silvana – Silva Zamboni rođena je Srdić, u Tuzli 1961. godine. Radila dugo godina u PTK, a najviše u trgovini Jala. Bila je bolesna 20 godina i umrla 18.8.2014. u večernjim satima u bolnici na Gradini. Bila je aktivan član udruženja Italijana, a zadnji put je bila s nama na Skupštini udruženja 24.6.2014.

Sahranjena je 20.8.2014. na groblju Trnovac uz prisustvo velikog broja sugrađana. Silva će ostati u sjećanjima svog supruga Zvonke Zamboni, kćerke Tee, majke Mulke, brata Slobodana, ostalih Zambonija i mnogih prijatelja.

 

 
POZIV ČLANOVIMA UDRUŽENJA UGROŽENIM PRIRODNIM NEPOGODAMA

UDRUŽENJE poziva članove koji su na bilo koji način ugroženi prirodnim nepogodama u Tuzli i okolini, da se jave u udruženje. Iskazana je želja od strane Trentini nel mondo iz Trenta i ambasade Italije u Sarajevu da dostave pomoć članovima i zajednici za slučaj potrebe. Do danas, 26.5.2014. nije bilo prijava bilo kakve štete koju su članovi pretrpili, osim u Maglaju  (Sebastijan Zamboni, tel. 061152900 – slike u prilogu) i nešto manje u Živinicama.

Udruženje blisko sarađujem sa Kantonalnim crvenim križem Tuzla koji je nadležan za prijem i podjelu humanitarne i druge pomoći za regiju Tuzla, ali oni djeluju na cijelom prostoru do rijeka Save i Drine. Sve instrukcije u vezi slanja pomoći su date na njihovoj web stranici http://www.cktk.org/ . Njihov prijedlog je da za slučaj slanja humanitarne pomoći direktno udruženju Italijana (odnosi se samo na Tuzlu, a ako druga udruženja žele da budu obuhvaćena istim procesom crveni križ daje garanciju da će pomoć biti isporučena onome kome je namijenjena). Važno je da kod slanja pomoći naslovi se na Crveni križ Tuzlanskog kantona - za udruženje Italijana. To je prijedlog kantonalnog crvenog križa koji omogućava isporuku pomoći onome na koga pomoć glasi.

 
NEMA OŠTEĆENJA NADGROBNIH SPOMENIKA ITALIJANA NA BORIĆU

Groblje Borić je mjesto počivališta najvećeg broja predaka Italijana koji su živili u Tuzli, a čiji potomci danas žive u Tuzli i na drugim mjestima. Tokom prirodne nepogode koja je zadesila Tuzlu i BiH od 13.5.2014. godine, pojavio se veliki broj klizišta, pa tako i na groblju Borić. Mediji su objavili da je oštećeno oko 300 grobnih mjesta usljed pojave voda i klizanja terena. Međutim obilaskom groblja stiče se utisak da je pretjerana ocjena oštećenja, i da je daleko manji broj grobnica oštećen. Obilaskom groblja i nadgrobnih spomenika Italijana, utvrđeno je da nema oštećenja na grobnicama Italijana. Međutim, cjelokupno područje groblja je još od ranije podložno klizanju tla, što znači da u dolazećem vremenu se mogu očekivati ozbiljnija oštećenja nadgrobnih spomenika, pa u nekim slučajevima i potpuno uništenje spomenika. Ovo je tema o kojoj bi trebalo ozbiljnije razgovarati i pokušati naći rješenje da se sačuvaju spomenici koji govore o prisutnosti Italijana u Tuzli. Ovdje su fotografije spomenika Italijana najvećim dijom napravljene dan nakon pojave oštećenja spomenika. 

 
ODRŽAN GODIŠNJI SASTANAK EUROPSKIH KLUBOVA TRENTINA U TUZLI 1.- 4.5.2014.

Više od 60 članova trentinskih klubova iz Italije, Njemačke, Rumunije i Francuske učestvovalo je na godišnjem sastanku Europskih klubova Trentina u Tuzli od 1. do 4. maja 2014. godine. Iz Bosne i Hercegovine došli su Italijani iz Štivora, Banja Luke, Tuzle, a iz Sarajeva nije bilo gostiju.

Centralni sastanak je održan u Kristalnoj sali hotela Tuzla 2. maja. Goste je pozdravila i Ernesa Mešić ispred općine Tuzla, a pomoć u prevodu sa i na Italijanski jezik pružila je Irina Dobnik. U posljepodnevnim satima gosti su obišli grad i zanimljivosti u gradu, a tom prilikom pomoć u prevođenju i objašnjavanju karakteristika Tuzle pružili su Nicole, Tibor i Dragan. Dan se završio večerom u Pivnici i lomom skočnog zgloba jedne starije učesnice iz Njemačke. Učesnica je zbrinuta u zdravstvenim ustanovama u Tuzli i posebnim vozilom prebačena u Njemačku dana 4.5.2014.

Trećeg dana sastanka, svi učesnici su posjetili udruženje Italijana Sarajevo, i sam grad. Domaćini su bili članovi udruženja Italijana, a bili su gosti iz ambasade Italije i predstavnici drugih nacionalnih manjina. Prilikom posjete udruženju organizovana je promocija zbornika radova sa okruglog stola koji je organizovan u Sarajevu povodu 130 godina dolaska Italijana u BiH. Nakon povratka u Tuzlu, u hotelu Tuzla je organizovana večera zajedno sa članovima udruženja iz Tuzle. Zvaničan završetak programa posjete Tuzli je bio 4. maja, kad su u jutarnjim satima napustili Tuzlu i uputili se u Štivor.

 
 
Željko Mott i Tibor Kovačević (Zamboni) učestvovali na seminaru u Comano Terme - Provincija Trentino, Italija, od 25.10. do 27.10.2013. godine

Seminar na temu MIGRACIJA, MOBILNOST I PRAVA RADNIKA U SOCIJALNOM DIJALOGU, održan je u Comano Termama- Provincija Trentino od 25.10.do 27.10.2013. godine u organizaciji UNAIE-Nacionalni savez udruga imigracije – emigracije, EZE - Evropski centar za pitanja zaposlenja, i kao domaćin ASSOCIAZIONE Trentini nel Mondo. Na seminaru su bili učesnici iz Italije, Njemačke, Engleske, Švedske, Rumunije, Belgije, Slovačke, Francuske, i BiH.


Seminar je imao za cilj da se dođe do odgovora na pitanja koja su od interesa prvenstveno za mlade, a to su:
- sa čime se suočavaju radnici koji odlaze za zaposlenjem u druge zemlje i radnici koji traže zaposlenje u Italiji,
- kakav je uticaj jezičke barijere, 
- koja su potrebna zanimanja ili prekvalifikacije,
- koji su načini školovanja, i slično.


Teme su obrađene praktičnim primjerima i iskustvima pojedinaca učesnika seminara. Takođe je obrađena tema volontiranje mladih u porodicama radi učenja jezika i pronalaženje posla i školovanja u zemljama kao što su Njemačka, Švedska, Italija, Holandija, Australija. Diskutovani su način i prava koje imaju osobe koje traže posao u navedenim zemljama. Učesnici su u sklopu seminara posjetili i obišli grad Trento i ured asocijacije Trentino nel Mondo.

Obavljena je i posjeta Tuzlanki Nicol Pendić koja je pronašla obitelj sa kojom živi i uči Italijanski jezik. U asocijaciji od njihovih predstavika (koji vode dio brige za boravak Nicol) imaju sve pohvale u napredovanju Nicol u savladavanju Italijanskog jezika i pohale za ponašanje u porodici u kojoj se nalazi. Ova informacija je bazirana na izvještaju koji su uradili učesnici seminara iz Tuzle. 
VAŽNA OBAVIJEST ZA GRAĐANE KOJI PRIMAJU ITALIJANSKU PENZIJU

Gentilissimi Responsabili delle Associazioni dei connazionali in Bosnia-Erzegovina,
  
si vuole attirare la Vostra cortese attenzione sull'avvio della consueta operazione della "Verifica di esistenza in vita dei pensionati all'estero" da parte dell’Istituto Nazionale della Previdenza Sociale (INPS), tramite Citibank, che per quest'anno si svolgera a partire dal 1° settembre 2013  fino al 31.12.2013, pregandoVi di dare ampia diffusione delle istruzioni sotto descritte presso la collettivita della vostra Associazione.

Il pensionato, al ricevimento della richiesta dall'INPS, dovra recarsi presso un ufficio pubblico presposto riconosciuto dalla legislazione di Bosnia Erzegovina o presso l'ufficio consolare di questa Ambasciata.

Alla presentazione dovra presentare:

  1. la "busta" ricevuta dall'INPS, tramite Citibank N.A. contenente i moduli in lingua italiana/inglese;
  2. il "Modulo di Certificazione di esistenza in vita" che dovra compilare con una penna ad inchiostro nero e firmare in presenza del funzionario dell'Ambasciata/Consolato o da altro funzionario locale e nel caso in cui la pensione sia pagata su un conto corrente cointestato, si richiede anche la compilazione del "Modulo Dichiarazione di Intestazione Congiunta del Conto Corrente",
  3. La copia di un documento d'identita con foto in corso di validita (passaporto, carta d'identita nazionale o patente di guida) oppure La copia della prima pagina di un recente estratto conto bancario oppure La copia di una recente bolletta (ad esempio gas, elettricita, telefono).

Si sottolinea che se l'INPS non ricevera il predetto Modulo, entro e non oltre il 31.12.2013, debitamente compilato, firmato e corredato della documentazione richiesta, potrebbe sospendere i futuri pagamenti della pensione.

Si invitano coloro che intendono recarsi presso questo Ufficio Consolare per autenticare la firma da apporre sul Modulo di voler cortesemente telefonare, tutti i giorni dalle ore 12.00 alle 13.00, ai numeri sottoindicati per prendere appuntamento.

Restando a disposizione per ulteriori chiarificazioni e ringraziando per la consueta squisita collaborazione si porgono cordiali saluti .

Možete kontaktirati u ambasadi Italije u Sarajevu:

L'Addetto Consolare
Orietta Macellari
tel +387 33 218021/22 int. 117 e 114
fax +387 33 214879

 
Tihomir Knežiček izabran za predsjedavajućeg Vijeća nacionalnih manjina u BiH

Na konstituirajućoj sjednici Vijeća nacionalnih manjina Bosne i Hercegovine, koju su 18.9.2013. godine sazvali predsjedavajući oba doma Parlamentarne skupštine BiH, Denis Bećirović i Ognjen Tadić, za predsjedavajućeg Vijeća izabran je Tihomir Knežiček, predstavnik italijanske nacionalne manjine, predsjednik Udruženja građana italijanskog porijekla "Rino Zandonai" Tuzla, sveučilišni profesor. Za njegove zamjenike jednoglasno su izabrani Andrija Svatok iz Prnjavora, predstavnik ukrajinske nacionalne manjine, i Nada Putica iz Sarajeva, predstavnica crnogorske nacionalne manjine.

Poziv za sastanak Trentinskih klubova u Termama 25-27.10.2013.

Sastanak trentinskih klubova na temu migracija i mobilizacije u socijalnom dijalogu održava se kao i prethodnih godina u Comano Terme od 25.-27.10.2013. Detalji poziva su OVDJE, a zainteresovani za učešće na sastanku se mogu javiti Predsjedniku udruženja do 30.9.2013. 

 
Prijedlog regionalnog koordinatora trentinskih klubova

Tri udruženja Italijana gdje djeluju klubovi Trentina u BiH (Sarajevo, Štivor i Tuzla) su dali prijedlog da se imenuje koordinator udruženja za područje BiH, Srbije i Rumunije. Svako udruženje je dalo svoj prijedlog, a ranije je dogovoreno da se podrži Franjo Rover iz Štivora za koordinatora regije. Takav će prijedlog biti upućen u Trentini nel mondo. Uslovi su bili da koordinator govori italijanski, da je aktivan u zajednici i u svom udruženju.   

Završen obilazak kandidata za prijem fonda solidarnosti Trenta 5.9.2013.

Socijalna radnica Sanja Marković je uz pomoć Josipa Montibelera, člana Kluba Trentina udruženja, završila obilazak kandidata za primanje godišnje socijalne pomoći (fond solidarnosti Trenta). Kompletirala je 19 starih i dva nova socijalna kartona, a svi originalni dokumenti će biti upućeno u Trentini nel mondo vjerovatno u nedelju 8.9.2013. Zahvaljujemo Sanji i Josipu na dobro urađenom poslu. Nema informacije kad bi mogla biti isplata sredstava iz fonda solidarnosti za članove u Tuzli.

 
Otvoren spomenik Trentinjanima u Mahovljanima

U župi Mahovljani, sjeverno od Banje Luke kod Laktaša,  24. i 25. kolovoza svečano je obilježena 130. obljetnica dolaska prvih 57 obitelji talijanskih katolika iz provincije Trentino na sjeveru Italije. Ta je provincija tada pripadala Austro-Ugarskoj Monarhiji. Nakon velike prirodne katastrofe godine 1883. nekoliko desetina obitelji iz okoline grada Trenta odlučilo je potražiti bolju budućnost u predjelu sjeverno od Banje Luke. Kao datum njihova dolaska na područje župe Mahovljani u spomen kamen na ulazu u sadašnju župnu crkvu Sv. Franje Asiškog urezan je 20. rujan 1883. 

Glavni organizator te nesvakidašnje vjerske i civilizacijske proslave bio je prof. dr. Paolo Perotto iz gradića Aprilia, južno od Rima, potomak mahovljanskih Talijana, koji su 1940. g. voljom tadašnjih vlastodržaca iz Mahovljana preseljeni u taj kraj. Zajedno s drugim potomcima prijašnjih Mahovljanaca, ali i onima koji su se rodili u Mahovljanima i tu bili kršteni, prof. dr. Paolo Perotto je uspio napraviti i podići spomenik u obliku tri špicaste planine iz njihove postojbine Trentino i na njima ugravirati prezimena i godine rođenja svih doseljenika – roditelja, kao i ime njihova prvog dušobrižnika. Njihovi grobovi, kao i grobovi svih njihovih potomaka koji su umrli u Mahovljanima nalaze se na groblju blizu župne crkve.

Svečano otkrivanje toga jedinstvenog spomenika potomaka njihovim roditeljima i precima i prigodnu Službu riječi za pokojne talijanske župljane Mahovljana predvodio je nadbiskup iz Trenta mons. Luigi Bressan. Uz domaćeg biskupa Franju Komaricu i župnika Antu Marića u slavlju su sudjelovali prelati Drago Balvanović, sadašnji misionar u južnoameričkoj državi Peru i prvi župnik i graditelj u II. svjetskom ratu spaljene župne crkve i porušene župne kuće i katoličke škole, i dr. Miljenko Aničić, direktor biskupijskog Caritasa, te mons. Ivica Božinović, ravnatelj KŠC u Banjoj Luci i župnik župe Presnače, novi tajnik biskupa Franje vlč. Zlatko Matić, te vlč. Lucio Tomaselli, župnik iz Trenta i veliki dobročinitelj župe Mahovljani i banjolučke biskupije. Osim 80-ak gostiju iz gradića Aprilie i susjednih sela stiglo je i 20-ak mladih i odraslih iz okoline Trenta. Dio njih predvodi veliku udrugu "Trentinci svijeta" koja okuplja 250 zajednica na više kontinenata.

Također je na talijanskom jeziku ugravirano: "Na vječnu spomen na Trentinske koloniste emigrante iz Mahovljana koji počivaju sa svojim ženama i svojom djecom na svetoj i prijateljskoj zemlji Bosni." Ugravirana je i katastarska karta s posjedima svih talijanskih obitelji koje su živjele u Mahovljanima. Glavni organizator je na početku slavlja, između ostalog, podsjetio na dramatična vremena u kojima su živjeli njihovi preci i njihovu veliku ljubav prema vlastitoj obitelji i prema Crkvi. 

Uz goste iz Italije pristiglo je više od stotine talijanskih potomaka iz same župe, zatim Banje Luke, Prnjavora i Tuzle. Iz Tuzle je bilo pet članova udruženja, a među njima i Kadrija Hodžić, porijekom Menegoni upravo iz Mahovljana.  Bili su i gosti udruženja Italijana iz Banja Luke i iz Štivora. Iz sarajevskog udruženja nije bilo prisutnih – kako su naveli zbog nedostatka novca. Iz talijanskog veleposlanstva u Sarajevu bila je nazočna zamjenica veleposlanika Ilaria Ragnoni. Nakon mise bio je priređen za sve nazočne zajednički objed, uz pjesmu i veselje te podjeljivanje prigodnih darova svim gostima. 

*Objavljno na bazi članka Informativne Katoličke Agencije Zagreb od 25.8.2013.

Održan Dan italijanske kuhinje u Tuzli 2013.

U okviru manifestacije "Ljeto u Tuzli", po lijepom vremenu održan je Dan Italijanske kuhinje 27. jula 2013. godine. Udruženje  "Rino Zandonai" i klub Trentina Tuzla po četvrti put organizuje Dan Italijanske kuhinje.  Manifestacija je održana u centru Tuzle, na malom trgu kod Meše i Ismeta u trajanju od 19. do 20.30. Koordinaciju kuhinje, kao i do sada, je vodila Gordana Segat, a učešće u manifestacije je uzelo 16 članica koje su radile na pripremi hrane, ali je mnogo veći broj članica bio uključen u sam tok manifestacije. Posebnu ulogu su odigrali mladi koji su pomagali svojoj rodbini u posluživanju hrane i pića. Bilo je pripremljeno oko 30 različitih vrsta slanih i slatkih jela, a bilo je služeno bijelo i crno vino, i mineralna voda. Procjenjuje se da je italijansku hranu probalo više od 500 građana Tuzle, i gostiju. Manfestaciji su se pridružila i dva udruženja žena iz Posavine - iz Batkuše.

Ove godine, Dan italijanske kuhinje su novčano podržali Općina Tuzla u okviru programa Ljeto u Tuzli, a značajne donacije u mesnim proizvodima je obezbijedila kompanije Menprom - Gornja Tuzla, dok je donaciju u vinu obezbijedio Šeki iz ribarnice Pilan Tuzla. Konzulat Hrvatske u Tuzli je dozvolio korištenje njihovih sigurnosnih stubića koji su omogućili nesmatan pristup stolovima sa hranom. Na razglasu je puštana italijanska muzika, i cjelokupan ambijent je odisao vedrinom i osječajem zadovoljstva. Nakon što je sva hrana podijeljena, članovi udruženje su se okupili da probaju malo od pripremljene hrane, da iskažu zadovoljstvo uspjehom manifestacije i održanja tradicije, a nakon toga je slijedilo zajedničko fotografisanje. Manifestaciju su propratili mediji, RTV 7, RTV Slon Extra, i WEB portal Tuzlarije.

Hvala svima koji su doprinijeli da Dan italijanske kuhinje u Tuzli 2013. bude uspješno i lijepo završen. 

Za sjećanja

Vrijedan čan našeg Udruženja, Simala Petar, rođen 1938. godine u Tuzli,
preminuo je 1.8.2013. godine u Tuzli.

Simala Petar ima porijeklo u obitelji Piccolotti, a bio je jedan od ključnih članova Udruženja Italijana u prvoj fazi djelovanja, kad je bio uključen u program podjele humanitarne pomoći koja je dolazila iz Italije. Poznat je bio kao inovator i vrstan majstor za plinske uređaje. Znalo se da u Tuzli jedino Simala može da popravi kvar na plinskom šporetu, grijalici, boci ili uređaju koji koristi plin. Živio je u kući sa svojom obitelji u Gornjoj Koloni - Miladije. Bolest je odnijela jedan zanimljiv život, jednu osobu koja je uvijek vrijedna pomena. I neka tako ostane u našim sjećanjima.

Dan Italijanske kuhinje u Tuzli 27. juli 2013. u 19.00

Po starom i lijepom običaju, udruženje Italijana "Rino Zandonai" Tuzla organizuje Dan Italijanske kuhinje u Tuzli 2013. Dan kuhinje je dio manifestacije "Ljeto u Tuzli 2013", a održava se 27. jula (subota) od 19.00 sati na trgu kod Meše i Ismeta.

Članice udruženja, ili osobe koje žele da ponude italijanska jela Tuzlacima, mogu kontaktirati Gordanu Segat - glavnu i odgovornu kuharicu, a njen telefon je 061 298 669. U realizaciji projekta pomogla je Općina Tuzla, i naš MENPROM.


Obzirom da imamo dovoljno sredstava da pokrijemo sve troškove manifestacije, nema potreba da se donatori javljaju za bilo koju vrstu podrške. Samo u izuzetnim slučajevima (ako donacija prelazi 100.000 KM) možete kontaktirati glavnu i odgovornu kuharicu.

 
Poziva Trentina nel mondo za dostavljanje plana aktivnosti za 2014. godinu

Trentini nel mondo su dostavili obavijest i obrasce za finansiranje aktivnosti udruženja u 2014. godini. U 2014. godini podržavaju aktivnosti koje realizuju udruženja/klubovi Trentina, kao i operativne troškove. Očekivano je da iznos podrške neće biti veći od 2000 EURa (ako podrške i bude).

U prilogu se nalaze, na engleskom, obavijest i kriteriji za dodjelu granta. Ako članovi udruženja imaju prijedloge u pogledu zahtjeva za finansiranjem aktivnosti udruženja u 2014. mogu pozvati predsjednika udruženja, ili predsjednicu upravnog odbora, i ponuditi prijedlog.

 
MARIJA I ŽARKO MILADINOVIĆ DOBILI UNUKU LOREEN

Na svijet je došla Loreen, unuka Marije (Fontan) i Žarka Miladinovića. Loreen je rođena 28.5.2013. u Beču sa 3,410 kg i 51 cm dužine. Čestitamo roditeljima Danijeli i Igoru Miladinović koji žive u Beču, a Loreen želimo da život provede u zadovoljstvu i sreći.

Tako se proširilo bogato genetsko krilo obitelji Fontan koja vodi porijeklo iz Siror-Primiero u provinciji Trento. Domenico i Maria (rođena Bancher) Fontan su stigli u Tuzlu 1910. godine i, evo i danas su u Tuzli, ali i drugim gradovima širom planete Zemlje.

Vjerovatno će rođenje Loreen biti dodatni razlog da Marija i Žarko više vremena provode u Beču, i da uživaju u pogledima na novi život koji Loreen nosi u sebi.


 

DAN ITALIJANSKE KUHINJE U TUZLI 2013.

Udruženje građana Rino Zandonai po četvrti put organizuje manifestaciju DAN ITALIJANSKE KUHINJE U TUZLI.

Ovogodišnja manifestacija će se održati 27.7.2013. (subota) u 19.00 na starom mjestu – mali trg kod Meše i Ismeta u Tuzli. Općina Tuzla je finansijski podržala organizaciju manifestacije sa 1.000 KM, a tradicionalni važan donator Menprom Gornja Tuzla će, kao i u protekle tri godine, obezbijediti mesne proizvode potrebne za pripremu različitih jela. Koordinator aktivnosti, kao i do sada je Gordana Segat koju kontaktirajte na telefon 061 298 669.

U okviru manifestacije ''Ljeta u Tuzli 2013'' planirano je održavanje ukupno 160 različitih manifestacija uglavnom kulturnog sadržaja. Ove godine je došao poseban poziv Općine Tuzla da udruženje Rino Zandonai organizuje Dan italijanske kuhinje, i na taj način nastavi održavanje prepoznatiljive manifestacije koja se održava u Tuzli.

 
Godišnji sastanak europskih klubova Trentina – Tenna, Italija 31.5. do 2.6.2013. (INCONTRO CIRCOLI TRENTINI DI EUROPA, TENNA, 31 MAGGIO – 1 – 2 GIUGNO 2013)

U Tenna, Italija, održan je redovni godišnji sastanak klubova Trentina u Europi. Pored predstavnika europskih klubova iz Belgije, Bosne i Hercegovine (Tuzla), Danske, Francuske, Njemačke, Rumunije i Švicarske, bili su prisutni i koordinatori klubova Trentina iz Meksika, Kanade, SAD, Urugvaja, Brazila i Čilea. Ispred udruženja Rino Zandonai Tuzla, skupu su prisustvovali Tihomir Knežiček i Željko Mott.

Tema sastanka je analiza novog Statuta Asocijacije Trentini nel mondo, kao i prezentacija nove organizacione pozicije unutar asocijacije, a to je mjesto regionalnih koordinatora klubova. Po statutu Asocijacije Trentini nel mondo imenuju se koordinatori za područja u svijetu gdje djeluju klubovi Trentina. Tako je planirano  da se imenuje jedan koordinator koji bi bio odgovoran za klubove u BiH, Srbiji i Rumuniji. Ispred BiH predložen je Franjo Rover iz Štivora, a Rumuni će dati svoje prijedloge. Predstavnici iz Srbije se nisu pojavili na skupu u Tenni (a nisu se ni ranije pojavljivali na skupovima klubova Trentina), i neće biti u prilici da predlože svog kandidata.

Dana 31.5.2013. održana je Sveta misa za Rinu Zandonai, Giovanni Battista Lenzi i Luigi Zortea, koji su život izgubili 31.5.2009. godine u padu aviona na putu od Rio de Janeira za Pariz. Misi su prisustvovali svi učesnici skupa, a o Rini Zandonai govorila je Mariacarla Failo.  

 
Udruženje građana italijanskog porijekla – Sarajevo organizovalo okrugli sto na temu „Uloga i mjesto Italijana u kulturnom i gospodarskom razvoju  Bosne i Hercegovine“.

U Sarajevu je dana 18. maja 2013. godine održan okrugli sto pod nazivom “Uloga i mjesto Italijana u kulturnom i gospodarskom razvoju  Bosne i Hercegovine“, kao dio programa obilježavanja 130 godina organizovanog dolaska Italijana u BiH. Program je vodio predsjednik sarajevskog udruženja Bruno Palestra.

Pokrovitelj manifestacije bio je ambasador Raimondo De Cardona koji je biranim riječima govorio o ulozi Italije i Italijana na razvoj BiH. Referate su podnijeli akademik Ljubomir Berberović, mr. Emir Filipović sa Filozofskog fakulteta Sarajevo, ing. Čivić Petar, dott.ssa Ilaria Ragnoni, druga sekretarka Ambasade Italije, dr. Tihomir Knežiček (cjelokupan tekst referata možete pogledati OVDJE) i novinar Zdravko Latal.

Okruglom stolu je prisustvovala delegacija članova udruženja Rino Zandonai Tuzla, dok iz Štivora i Banja Luke nije bilo prisutnih članova italijanskih udruženja. 
Kandidati za dodjelu pomoći u socijalnom programu za 2013. godinu

Trentini nel mondo su dostavili listu kandidata za dodjelu pomoći u okviru socijalnog programa za 2013. godinu. Listu možete pogledati OVDJE. U narednom periodu bićete obavješteni kako i kada će se realizovati popunjavanje podataka za dodjelu pomoći.

Popunjavanje podataka radi socijalni radnik (Đovana Goletić - ako joj budu dozvoljavali zdravstveni uslovi).

Strategije za nacionalne manjine u BiH
Nastavlja se sa izradom Strategije za nacionalne manjine u BiH - sastanak Izvršnog odbora za izradu strategije u Banja Luci 16. maja 2013. Sastanak organizuje Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH, uz logističku podršku OSCE. Detalje možete pogledati ovdje. 
 
Obilježavanje 20 godina djelovanja Udruženja Italijana u Tuzli i Redovna skupština Udruženja 24.5.2013.

Prvo udruženje Italijana u Tuzli osnovano je 8. maja 1993. godine u hotelu Tuzla, a ove, 2013. godine obilježava se 20 godina permanentnog djelovanja udruženja. Obilježavanje godišnjice će biti u petak 24.5.2013. godine od 17.00 sati u prostorijama Udruženja u Miladijama.

Isti dan će se održati i Redovna godišnja skupština Udruženja.

Pozivamo članove da dođu na obilježavanje godišnjice i podsjete se lijepih trenutaka druženja tuzlanskih Italijana.  

 
U časopisu Trentini nel mondo objavljena slika sa prazničnog druženja u Tuzli 

Časopis Trentini nel monda izlazi mjesečno, a sadrži članke o aktivnostima Trentinjana u svijetu. U broju 56, (januar i februar 2013.) objavljena je fotografija sa druženja Italijana u Tuzli koje je bilo organizovano 19.12.2012. u Vinoteci Hotela Tuzla.

Objavljivanjem slika potvrđuje se kontinuiranost u radu i aktivnostima udruženja, što je prepoznato i od strane Trentini nel mondo (a ipak nema njihove finansijske podrške za 2013. godinu).

 
Sastanak europskih klubova Trentina u Tenna (Italija) od 31.5. do 2.6.2013. godine

Redovni godišnji sastanak klubova Trentina u Europi ove godine održava se u Tenna, Italiji, od 31. maja do 2. juna 2013. Tema sastanka je prezentacija Statuta udruženja Trentini nel mondo, i prezentacija postignuća Trentinskih klubova u Europi.

Na sastanak mogu ići najviše tri osobe (od toga najmanje jedna mlada osoba od 18-35 godina). Učešće na sastanku se plaća 100 Eur za odrasle i 50 Eur za mlade osobe. Troškove prevoza snosi organizator, a iz Tuzle ide se autom. Zainteresovani Trentinjani moraju se javiti predsjedniku Udruženja najdalje do 28.4.2013. da bi se izvršile potrebne administrativne procedure prijave učešća na sastanku. Detalje možete pogledati ovdje.

 
ZA SJEĆANJA

Zdenko Knežiček, suprug pokojne Antonije Zamboni, umro je 16.3.2013. u 92. godini u Tuzli. Bio je član udruženja od osnivanja tj. od 1993. godine.

Zdenko Knežiček je rođen 27.11.1921. godine u Zenici. U Zenici i Varešu je proveo djetinjstvo, a od mladosti do kraja života živio je u Tuzli. Stanovano je u kući ispod Mejdana, a nakon ženidbe sa Antonijom Zamboni 1950. godine prvo je živio u Solani, pa u Donjoj koloni. Sljedeće mjesto stanovanja obitelji je bio Mosnik, a odatle je obitelj preselila u Miladije kod čitaonice, i tu ostala do kraja života.

Zdenko se školovao u Zenici i Tuzli. Završio je Višu pedagošku školu u Tuzli. Rano je počeo da radi, a prvo zaposlenje je imao u Mehaničkoj radionici Rudnika Bukinje. Radio je različite zanatske poslove, a nakon prelaska u IML – Livnicu Tuzla radio je kao komercijalista, upravnik hotela Salines u Podgori, a u penziju je otišao sa radnog mjesta Šefa kadrovske službe. Pored svoje obitelji, supruge Antonije (1926-2011), sina Željka (rođen 1951),  i sina Tihomira (rođen 1959), imao je brata Sertić Slavka (rođen 1925. godine, koji živi u Opuzenu). Zdenko je sahranjen na groblju Borić Tuzla.

 
Trentini nel mondo neće podržati rad Udruženja u 2013. godini

Trentini nel monda je poslao obavijest u kojem piše da nemaju dovoljno novca za sve aktivnosti koje su planirala 64 kluba Trentina u svijetu, tako da udruženje iz Tuzle neće dobiti nikakvu podršku za svoje aktivnosti u 2013.

Sve obaveze Udruženja iz ranijeg perioda prema Trentini nel mondo su izvršene, pa i više nego što je traženo. Još jednom ćemo pokušati tražiti da preispitaju svoju odluku i barem simbolično podrže rad udruženja u 2013. godini. Pismo obavijesti možete pogledati ovdje.

 
Tihomir Knežiček učestvovao na sastanku „Društveno-politička participacija
nacionalnih manjina u BiH“

Okrugli sto na temu „Društveno-politička participacija nacionalnih manjina u BiH“ održan je u Sarajevu 31.1.2013. u organizaciji Vijeća nacionalnih manjina Kantona Sarajevo i Delegaciju EU u BiH. Na sastanku su učestvovali predstavnici EU, ambasada u BiH (uključujući i ambasadu Italije), predstavnici Vijeća nacionalnih manjina BiH, Vijeća nacionalnih manjina FBiH, Savjeta nacionalnih manjina RS, predstavnici međunarodnih organizacija, i predstavnici nevladinih organizacija koja se bave pitanjima nacionalnih manjina. Sastanak je održan u prostoriji Delegacije EU.

Zaključci sastanka nisu pokazali ništa novog u odnosu na postojeće stanje koje je prisutno u položaju pripadnika nacionalnih manjina u BiH. Izvedeno je niz zaključaka baziranih na izlaganjima govornice Hidajete Redžić i komentarima učesnika, a po pitanju prava nacionalnih manjina u BiH rečeno je da su nacionalne manjine u podređenom položaju kad su u pitanju Ustav, pravo biranja i Izborni zakon. Drugi set komentara se odnosio na rad i rezultate rada tijela vijeća nacionalnih manjina na svim nivoima BiH. U tom dijelu je izlagač Davor Ebner v.d. Predsjednik Vijeća nacionalnih manjina Kantona Sarajevo iznio niz površnih i netačnih zaključaka, na što su prisutni reagovali i iznijeli činjenično stanje rada Vijeća, i okruženja u kojima Vijeća rade. Generalno, sastanak se pokazao korisnim za sve učesnike, i poslužio je kao dobra priprema za dolazeći popis stanovništva u BiH i najavljene promjene Ustava BiH.

 
Traži se informacija o obitelji TIZZI

Radoslav Milenović obratio se Udruženju sa upitom da li znamo nešto o obitelji TIZZI. Uvidom u liste italijanskih obitelji u Tuzli, Sarajevu, Štivoru i Banja Luci, nema traga o obitelji TIZZI. U nastavku je poruka koju je poslao Radoslav, i njegovi kontakti.

Moj predak nosio je prezime TIZZI, a doselio se u Bosnu krajem devetnestog ili početkom dvadesetog stolječa. Bio bih vam zahvalan ako bi me mogli uputiti na neki dokument ili arhivu gdje se može potražiti informaciju.

Radoslav Milenović
Izvršni direktor marketinga
Infosoft d.o.o. Sarajevo
Avde Jabučice 14
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina
tel: + 387 33 225-746
fax:+ 387 33 441-743
web: http://www.infosoft.ba
e-mail:rmilenovic@infosoft.ba

 
POZIV OSOBAMA KOJE IMAJU ITALIJANSKO DRŽAVLJANSTVO
ZA GLASANJE NA IZBORIMA 2013. GODINE

Obzirom da se približava datum izbora u Italiji, u aprilu 2013. godine, pozvani smo od strane Trentini nel monda da glasanje obavi što je moguće veći broj osoba sa italijanskim državljanstvom u BiH. Predstavnici Provincije Trento su kandidati na izborima za državni parlament, i izuzetno su zainteresirani da dobiju podršku iz Bosne i Hercegovine. To bi svakako pomoglo svim stranama u daljem razvoju odnosa italijanskih zajednica Trentina u BiH, i uprave Provincije Trento. Provincija Trento, između ostalog, duži niz godina obezbjeđuje fond solidarnosti za članove kluba Trentina u Tuzli, Štivoru i Sarajevu, tako da je i taj njihov napor stimulans za davanje podrške kandidatima iz Provincije Trento. Obzirom na naša ograničena znanja o potencijalima glasanja, pomoć u tumačenju glasačkih listića, i načina glasanja, daće Franjo Rover iz Štivora nakon što obavi posjetu Provinciji Trento (planirano do 18.1.2013).


Obrasci za glasanje su ranije objavljeni na internetu, a možete iste dobiti OVDJE.

 
Poziv Trentina nel mondo za natječaj za izbor simbola susreta Trentina

Trentina nel mondo poziva klubove širom svijeta da pripreme simbol - logo susreta Trentina. Rok za predaju loga je 30. april 2013.

Nagrade: I nagrada 600 EUR, II nagrada 300 EUR, III nagrada 150 EUR. Detalje i pravila natjecanja pogledajte OVDJE. 

Dear friends,
Associazione Trentini nel mondo onlus, with the support of Cassa Rurale Trento, proclaims a competition of ideas in order to select a logo to be used as the official symbol of “Festa Provinciale dell’Emigrazione Trentina”.

Festa Provinciale dell’Emigrazione Trentina is an appointment which recurs every year in a different town where we remember emigration’s themes through several cultural activities of sensitization.

In attachment you find all the information (regulations and application form).
We hope many Trentino Clubs will participate!

The deadline is April 30th 2013 and the application form must be sent by post to Associazione Trentini nel mondo onlus. NO e-mail!

You find the information also on the Associazione website.
Best regards

 

Cari amici,

per iniziare l’anno l'Associazione Trentini nel Mondo onlus con il sostegno della Cassa Rurale di Trento lancia un concorso di idee per selezionare un logo da assumere quale simbolo ufficiale della Festa Provinciale dell’Emigrazione Trentina.

La Festa provinciale dell’emigrazione e un appuntamento che ricorre ogni anno in un comune diverso del trentino in cui si ricordano le tematiche dell’emigrazione attraverso diverse attivita culturali e di sensibilizzazione.

In allegato troverete tutte le informazioni (il regolamento e il modulo d’iscrizione).
Speriamo che siano in tanti a partecipare.

La scadenza e il 30 aprile 2013 e l’iscrizione va inviata via posta all’indirizzo dell’associazione Trentini nel Mondo. NO via mail.

Troverete anche l’informazione sul sito dell’Associazione.
Cordiali saluti
Rosanna

Associazione Trentini nel Mondo o.n.l.u.s.
Via Malfatti, 21 - 38122 TRENTO (Italy)
Tel. +39 0461 234379 - Fax +39 0461 230840
e.mail info@trentininelmondo.it
www.trentininelmondo.it

 
DANIJEL ROSSI završio građevinski fakultet i traži posao

Danijel Rossi, član Upravnog odbora Udruženja Rino Zandonai, diplomirao je u junu 2012. godine na Rudarsko-geološko-građevinskom fakultetu Tuzla, i stekao diplomu građevinskog inženjera.

Član našeg udruženja je krenuo u potragu za poslom, pa ukoliko neko od čitalaca može pomoći Danijelu, neka otipka broj 061 666 032, a to je broj njegovor telefona marke Samsung.

 
ČLANOVI UDRUŽENJA ITALIJANA PROSLAVILI DOLAZEĆE PRAZNIKE

U večernjim satima 19. decembra 2012. godine članovi Udruženja su obilježili dolazeće praznike. Proslava je održana u Vinoteci Hotela Tuzla, a veče su uvečali članovi folklorno-plesne grupe Panonia. Uz muziku Klipija, i ples Italijana, veće je prošlo u razgovoru starih članova i novih, u plesu, pjesmi, i gastro ponudi koja se našla na stolovima. Iako su podijeljeni upaljači sa znakom udruženja, nije bilo požara u vinoteci. Pića dovoljno, osmjeha dovoljno, i razlaz u zadovoljstvu okupljanja. Par fotografija su obilježile druženje, a čestitka je upućena u Trento udruženju Trentini nel mondo. 

 
ITALIJANSKI CENTAR „DIALOGO“ U TUZLI priprema novi kurs italijanskog jezika

Italijanski centar “Dialogo” Tuzla je smješten u novom prostoru Stupine B-14 (pored Geneleca, od strane Jale). Centar realizuje kurseve italijanskog jezika. Voditeljica centra je Silvia Trogu, a informacije o kursevima jezika su putem telefona 062 344 334. Upis za novi osnovni kurs jezika je u januaru 2013. godine, a kurs počinje u februaru 2013. godine.

 
   

PRAZNIČNO DRUŽENJE ČLANOVA UDRUŽENJA

HOTEL TUZLA 19. DECEMBAR 2012. od 17.00 Vinoteka Hotela Tuzla

Pozivamo članove UDRUŽENJA GRAĐANA ITALIJANSKOG PORIJEKLA „RINO ZANDONAI“ TUZLA na praznično druženje u Hotel Tuzla - Vinoteka, u srijedu 19.12.2012. od 17.00 do 21.00 sat.

Ljubaznošću Hotela Tuzla (http://www.hoteltuzla.com/Catering/Index/5) dozvoljeno je da svako ponese sa sobom hranu i piće, a bit će obezbijeđen švedski sto sa kvalitetnim asortimanom različitih jela. Hrana se mora donijeti u Hotel Tuzla isti dan kad je i druženje do 12.00 sati radi sigurnosnih aspekata i standarda koji važe za Hotel Tuzla. Obezbijeđena je muzika (naš znanac Klipi), kao i nastup modernog plesno-folklornog ansambla Panonica.

Obavezna prijava rezervacije mjesta kod
Željke Motta (telefon 062412305).


 
OBILJEŽENA OBLJETNICA 130 GODINA DOLASKA ITALIJANA U BOSNU I HERCEGOVINU
 

Manifestacija obilježavanja 130 godina dolaska Italijana u Bosnu i Hercegovinu  održana je 23. juna 2012. godine u Štivoru i Prnjavoru. Udruženje Italijana Štivor, Klub Trentini, organizovao je manifestaciju, u saradnji sa ostala tri udruženja Italijana u BiH.

Više informacija klikom na link [opširnije]

   
 
ZA PAMĆENJE I SJEĆANJA
 

Ljubo (Ljubomir) Radić, rođen 1937. godine u Tuzli, drugi je sin Margarete Radić, rođena Mott. Ljubo je u Tuzli završio osnovnu školu i gimnaziju, a diplomirao na Veterinarskom fakultetu 1961. godine u Sarajevu.

Po završetku studija radio je u struci, nakon toga prelazi u Inspekcijske službe Općine Tuzla kao inspektor, zatim i kao načelnik Inspekcijskih službi Općine Tuzla do 1977 godine. Magistrirao je 1977, a doktorirao 1983. godine u Beogradu. [OPŠIRNIJE]


 
NACIONALNA PRIPADNOST U POPISU STANOVNIŠTVA BIH 2013. GODINE

 

Prema Zakonu o popisu stanovništva u Bosni i Hercegovini (objavljen u  Službenom glasniku Bosne i Hercegovine br. 10/12 od 07.02.2012 godine), popis stanovništva će se provesti u periodu od 01. do 15. aprila 2013. godine, prema stanju na dan 31. marta 2013. godine u 24,00 sata.

Sudjelovanje u popisu 2013. je obavezno, što je naznačeno i u Zakonu o Popisu stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH 2013, Zakonom u Članu 43. su predviđene kazne za prekršaj u iznosu od 100 KM do 10.000 KM. Kazna se izriče za prekršaj fizičke osobe obuhvaćene popisom ili osoba koja je obvezna dati podatke o odsutnim članovima kućanstva, odnosno roditelj, posvojitelj ili skrbnik djeteta mlađeg od 15 godina ako odbije odgovoriti na pitanja u popisnim obrascima ili dâ netočne i nepotpune odgovore. [opširnije]


 
POZIV OSOBAMA KOJE IMAJU ITALIJANSKO DRŽAVLJANSTVO ZA GLASANJE NA IZBORIMA 2013. GODINE
 

AMBASADE ITELIJE U BIH uputila je poziv za glasanje na predstojećim izborima u Italiji svim osobama koje imaju italijansko državljanstvo, a žive u BiH. Prijave za glasanje i druge informacije na italijanskom i BiH jeziku možete naći ovdje.

Gentili connazionali,

in questa prima fase, precedente l'indizione delle votazioni per le prossime elezioni politiche per il rinnovo del Parlamento italiano previsto per la primavera del 2013 si rammenta ai cittadini italiani presenti in Bosnia Erzegovina la possibilita di esercitare il diritto di opzione, nonché il loro dovere di tenere informato questo Ufficio consolare sulla loro situazione anagrafica.

L'elettore residente all'estero, sia stabilmente che temporaneamente, puo esercitare l'opzione per il voto in Italia dandone comunicazione scritta a questo Ufficio entro il 31 dicembre 2012, come previsto dall'art. 4 della Legge 459/2001.

Il materiale da utilizzare, che sara reperibile nei prossimi giorni sul sito web di questa Ambasciata www.ambsarajevo.esteri.it, si compone di:
- un promemoria sulle modalita di voto;
- un modulo per l'opzione;
- un foglio informativo sul diritto di voto per corrispondenza.

Alleghiamo, per facilitare l'elettore il foglio informativo ed il modulo di opzione, sia in lingua italiana che in lingua bosniaca che preghiamo di voler divulgare anche presso le Associazioni e le Comunita italiane presenti nelle zone di competenza in modo da informare il piu possibile la collettivita italiana.
  

Si ringrazia per la cortese disponibilita e per la fattiva collaborazione.

L'Addetto Consolare
Orietta Macellari
Ambasciata d'Italia - Sarajevo
Tel. 00387 33 218021/22
Fax 00387 33 214879


 
DAN ITALIJANSKE KUHINJE  U TUZLI 2012

Udruženje Italijana Rino Zandonai Tuzla po treći put organizovalo manifestaciju Dan italijanske kuhinje u Tuzli u okviru manifestacije „Ljeto u Tuzli“. Program je održan 29.7.2011. od 19.00 sati u centru grada ispred bivšeg kina Centar. Program je obuhvatao besplatnu degustaciju tradicionalne italijanske hrane koje su pripremile članice Udruženja i Kluba Trentini. Uz hranu je služeno i crno i bijelo vino i osvježenje.

 
DAN ITALIJANSKE KUHINJE  U TUZLI 2012. - Federalna.ba, 30.07.2012. godine


Udruženje građana talijanskog porijekla koji žive u Tuzli "Rino Zandoni" je već treću godinu u okviru kulturne manifestacije Ljeto u Tuzli organiziralo Dan talijanske kuhinje. Želja članova je da pokažu kulinarske vještine svojih predaka koji su u Tuzlu doselili prije više od jednog stoljeća. Na štandovima u centru grada se našlo mnoštvo slanih i slatkih jela u kojima su Tuzlaci uživali.

Prilog detaljno možete pogledati na linku:

http://www.federalna.ba/bhs/vijest/36512/u-organizaciji-udruzenja-gradana-talijanskog-rino-zandoni

 
 
- Poziv na seminar
Tihomir Knežiček  učestvovao na konferenciji  o zaštiti prava manjina, održanoj u Sarajevu 20.10.2012.

Dokument možete pogledati OVDJE


Tihomir Knežiček, predsjednik Udruženja Rino Zandonai Tuzla, učestvovao na konferenciji  The Protection of Minority Rights in Germany, Serbia and Bosnia-Herzegovina " (Zaštita prava manjina u Njemačkoj, Srbiji i Bosni i Hercegovini). Konferencija je održana u Sarajevu 20. oktobra 2012. godine u organizaciji Pravnog fakulteta Beograd, Centra za ljudska prava Potsdam i Centra za ljudska prava Univerziteta u Sarajevu. Tihomir Knežiček je pozvan od strane organizatora konferencije da učestvuje, i da komentar na položaj nacionalnih manjina u Njemačkoj, u odnosu na stanje u Bosni i Hercegovini.

Detaljan program konferencije je ovdje.

 

- Spisak kandidata za prijem socijalne pomoći u 2012. godini


Započet obilazak kandidata za primanje socijelne pomoći koju obezbjeđuje provincija Trento. Socijalni radnik Đovana Goletić će obići kandidate za dodjelu socijalne pomoći do 10.10.2012., uzeti potrebne podatke i dostaviti udruženju Trentini nel monda na dalju proceduru dodjele socijalne pomoći. Nije poznato kad bi mogla biti pomoć isplaćena, a vjerovatno će isplate biti vršene na lične bankovne račune primaoca pomoći.

Članovi u socijalnom programu 2012. godine

 
- Članak u "TRENTINI nel MONDO", broj 5/2012., Aleksandra Jagodić
 
ČLANOVI UDRUŽENJA NA OBUCI U COMANO TERME, TRENTO 2012.
 
Comano Terme 20121.jpg

Članovi udruženja su po drugi put učestvovali u programu obuke koji su 2012. organizovali UNAIE – Nacionalni savez udruga imigracija – emigraija, EZA – Evropski centar za pitanja zaposlenih i ASSOCIAZIONE TRENTINO NEL MONDO. Obuka je realizovana u  Comano Terme,  Trento od 19. – 21.oktobra 2012 godine.

Tema radionice je ZNANJE GOSPODARSTVO – RECEPT PROTIV KRIZE. Radionici iz Udruženja prisustovali - Željko Mott, Danijel Rossi, Nicole Pendić i Sanja Mott. Troškove dolaska i boravka na radionici su snosili ASSOCIAZIONE TRENTINO NEL MONDO, a kotizaciju od 50 EURa je plaćao svaki učesnik radionice. [OPŠIRNIJE]

 
 
 
 

 

 

 

     
POČETNA | SLIKA UDRUŽENJA | VIJESTI | PROJEKTI | OBITELJI | ARHIVA | $ | UDRUŽENJA ITALIJANA | ZAKONI | FORUM | DOWNLOAD
     
UG Rino Zandonai Tuzla © 2012, by H@ck