Udruženje građana italijanskog porijekla

Rino Zandonai Tuzla
Klub Trentina

Adresa: Mitra Trifunovića Uče 135, 75000 Tuzla
Telefon: +387 62 335 930
Fax: +387 35 397 614
E-mail: info@ugip-tz.ba
Broj tekućeg računa:
1610250013790052 (KM);
503012-06250004127 (EUR)

 
 

 

OBILJEŽENA OBLJETNICA 130 GODINA DOLASKA ITALIJANA U BOSNU I HERCEGOVINU

 
 

Manifestacija obilježavanja 130 godina dolaska Italijana u Bosnu i Hercegovinu  održana je 23. juna 2012. godine u Štivoru i Prnjavoru. Udruženje Italijana Štivor, Klub Trentini, organizovao je manifestaciju, u saradnji sa ostala tri udruženja Italijana u BiH.

 
 

Tridesetak članova udruženja „Rino Zandonai“ je autobusom stiglo u Štivor i prisustvovalo kompletnom obilježavanju obljetnice.

Od 11. 00 sati Sveta misa je održana u u filijalnoj crkvi sv. Ivana Krstitelja u Štivoru, a misu je predvodio jbanjolučki biskup mons. dr. Franjo Komarica s kojim je suslavio domaći prnjavorski župnik mons. Vlado Lukenda te župnik iz susjednih Kulaša i Dragalovaca vlč. Darko Anušić. Nakon mise, organizovan je ručan za sve zvanice. Ručak je pratila pjesma i veselje, a nakon ručka organizovano je polaganje cvijeća na mjesnom groblju u Šibovskoj gdje su sahranjeni prvi italijanski doseljenici na prostoru općine Prnjavor.

 

Slika - Unutrašnjost crkve u Štivoru
 

Nakon ručka, slijedio je drugi dio obilježavanja obljetnice u Domu kulture u Prnjavoru, koji je započeo u 17. sati.  

Obilježavanju obljetnice su prisustvovali članovi četiri udruženja Italijna iz Banja Luke, Sarajeva, Tuzle i Štivora, kao i značajan broj vjerskih, kulturnih i političkih zvaničnika, kao i predstavnici ambasada u Sarajevu. Iz Tuzle je bio prisutan, ispred Vlade Tuzlanskog kantona, ministar Željko Knežiček. Tokom drugog dijela ceremonijala, održani su prigodni pozdravni govori Franje Rovera, predstavnika Trentinin nel mondo, kao i Predsjednika Narodne skupštine Republike Srpske Igora Radojičića. Franjo Rover je uručio prigodne poklone i zahvalio svim učesnicima na dolasku, čime su iskazali svoje poštovanje prema italijanskoj nacionalnoj manjini.

Sva četiri udruženja Italijana su predstavili svoje djelovanje na način kako su željeli. Cjelokupan tok ceremonijala je pratila Irina Dobnik, koja je profesionalno obavila ulogu voditelja i provodioca sa/na Italijanski. Članovi udruženja Rino Zandonai su pokazali izuzetnu spremnost za veselje (i po velikoj vručini) i radost zbog prilike druženja, i prikaza šta radi tuzlansko udruženje.  Željko Mott je vrhunski organizovao autobuski prevoz, Danije Rossi je pomogao da se postave plakate sa slikama članova svih udruženja. Ako i nije imao zadatak, svaki član je dao doprinos obilježavanju obljetnice svojim prisustvom i društvom uz kavu i kugle sladoleda. Posebno lijep osječaj je što su došli i mladi, studenti i učenici iz Tuzle i Živinica, i spoznali dio vrijednosti koje nose Italijani, a to su korijeni koji obično rastu u dubinu.

 

U šatoru, momenti isčekivanja, prije početka bitke
sa kašikama i viljuškama

 
   
   
 
 

 

 

 

     
POČETNA | SLIKA UDRUŽENJA | VIJESTI | PROJEKTI | OBITELJI | ARHIVA | $ | UDRUŽENJA ITALIJANA | ZAKONI | FORUM | DOWNLOAD
     
UG Rino Zandonai Tuzla © 2012, by H@ck