Udruženje građana italijanskog porijekla

Rino Zandonai Tuzla
Klub Trentina

Adresa: Mitra Trifunovića Uče 135, 75000 Tuzla
Telefon: +387 62 335 930
Fax: +387 35 397 614
E-mail: info@ugip-tz.ba
Broj tekućeg računa:
1610250013790052 (KM);
503012-06250004127 (EUR)

 
 

 

ČLANOVI UDRUŽENJA NA OBUCI U COMANO TERME, TRENTO 2012.

 

Članovi udruženja su po drugi put učestvovali u programu obuke koji su 2012. organizovali UNAIE – Nacionalni savez udruga imigracija – emigraija, EZA – Evropski centar za pitanja zaposlenih i ASSOCIAZIONE TRENTINO NEL MONDO. Obuka je realizovana u  Comano Terme,  Trento od 19. – 21.oktobra 2012 godine.

Tema radionice je ZNANJE GOSPODARSTVO – RECEPT PROTIV KRIZE. Radionici iz Udruženja prisustovali - Željko Mott, Danijel Rossi, Nicole Pendić i Sanja Mott. Troškove dolaska i boravka na radionici su snosili ASSOCIAZIONE TRENTINO NEL MONDO, a kotizaciju od 50 EURa je plaćao svaki učesnik radionice.

Comano Terme 20121.jpg'

Mali osvrt i dojmovi na posjeti provinciji Trentino opisao je učesnik Željko Mott.


Već dva puta putujem i učestvujem u radionicama koju organizuju zajedno, UNAIE – EZA – A.TRENTINI NEL MONDO - koja je i domaćin radionice.

Grad Trento (centar provincije) je grad koji ostavlja izuzetne dojmove, grad istorijski spomenika iz Rimske epohe koji su izuzetno sačuvani i zastićeni, a ipak kažu da nije turistički grad, već grad studenata što se i može primjetiti i na ulicama grada, puno mladih.

Turizam se odvija u bližim i daljim odredištima provincije Trentino, što sam se mogao uvjeriti na putovanju od Trenta do Comano Terma. Kvalitetne saobraćajnice, izuzetne prirodne ljepote Dolamitskih Alpa, jezera sa uređenim stazama za šetanje, dvorci uz jezera i na planinama koji se koriste kao hoteli i muzeji. Planine sa uređenim stazama za pješake, bicikliste te ski staze. Prolazeći kroz mjesta prema Comano Termama nepregledne su zasade vinograda (što sam primjetio putujući i kroz Provinciju Trentino) da sve kuće na balkonima imaju cvijeće i uređenu okolicu (dvoriste). Ist to mogu reći i za Comano Terme (29 km udaljene od Trenta) kroz koje protiće rijeka, rekli su mi da ako si žedan da se slobodo možeš napiti vode iz rijeke.

Od dočeka po do odlaska ni jednog trenutka se nismo osjećali nelagodno, ni po pitanju jezične barijere (poznavanje italianskog jezika) jer smo konverzaciju vršili na engleskom. Sva predavanja su prevođena sa italijanskog na engleski. Primljeni smo srdačno kako od organizatora radionice, predavača kojih je bilo iz drzava EU, Argentine, Južne Afrike, kao i od Predsjednika i članova udruženja Trentini nel Mondo. Mogu reći da pozivi ovim radionicama nisu slučajni jer kao udruženje smo prepoznati, našim učešćem u radionicama, što u provinciji tako i ostalim mjestima gdje su učestovali naši članovi.

Radionica 2011. godine je obrađivala temu kako stručno i kvalitetno osposobiti mlade  za posao, odnosno da se osposobe za odgovorno preuzimanje svih bitnih sektora privrede, poljoprivrede te kvalitetnim upravljanjem Prvincije. Izuzetan je bio i skup mladih porijeklom iz Provincije Trentino, razmjena mišljenja i životnih iskustava, te što je bitno povezivanje i sklapanje poznanstava.

Radionica 2012. godine obrađivala je temu kriza u EU i Italiji stav i poruka kako da se kriza prevaziđe. Na samim predavanjima u kojima su učestovali eminentni stručnjaci iz oblasti ekonomije, univerzitetski profesori iz Londona, Berlina, mladi uspješni biznismeni iz Južne Afrike (zivi i radi u Londonu), Aregentine, te sindikalni predstavnici EU. Može se primjetiti da i ovaj put akcenat se daje na mlade njihovo školovanje uključivanje u društvene tokove, zapošljavanje i otvaranje novih radnih mjesta. U okviru ove radionice posjetili smo i arheološki muzej u mjestu FIAVE. Po završetku radionice ispraćaj i poziv za iduću radionicu 2013. godine.

Na prethodnoj radionici, sa temom POSAO - KVALITETNO I STRUČNO OSPOSOBLJVANJE ZA RADNIKE MIGRANTE, održanoj od 30. septembra do 02. oktobra 2011. godine, u Comano Terme, prisustovali su Željko Mott, i predstavnici mladih iz udruženja Tijana Tišma, Srđan Gajic i Ivana Mott. Učešće je bilo korisno i stekla su se nova saznanja iz oblasti zapošljavanja mladih.


Italia Trento - Comano Terme 30.09.-02.10.jpg

Željko Mott  23.10 2012. godine

 

 

 

     
POČETNA | SLIKA UDRUŽENJA | VIJESTI | PROJEKTI | OBITELJI | ARHIVA | $ | UDRUŽENJA ITALIJANA | ZAKONI | FORUM | DOWNLOAD
     
UG Rino Zandonai Tuzla © 2012, by H@ck