Udruženje građana italijanskog porijekla

Rino Zandonai Tuzla
Klub Trentina

Adresa: Mitra Trifunovića Uče 135, 75000 Tuzla
Telefon: +387 62 335 930
Fax: +387 35 397 614
E-mail: info@ugip-tz.ba
Broj tekućeg računa:
1610250013790052 (KM);
503012-06250004127 (EUR)

 
 
 

 

 

Udruženje građana italijanskog porijekla - Sarajevo

 

 
 

Kad su došle prve italijanske familije, stručnjaci, radnici, diplomatski predstavnici, izaslanici kulture i umjetnosti na ove prostore? Dokumenti, kažu - jako davno. Po zvaničnim podacima provincije Trento prvi organizovani dolasci italijanskih familija u Bosnu i Hercegovinu registrovani su 1882. godine, međutim najčešće preci naših familija došli su između 1900. i 1910. godine. Prvo konzularno predstavništvo Kraljevine Italije otvoreno je u Sarajevu još u doba Otomanske imperije, po nekima 1862. godine, a po drugima godinu dana kasnije. Prvi italijanski konzul Riva zapisao je da su i prije njega u Bosnu dolazili brojni Italijani i da su, između ostalog učestovali u gradnji prve željezničke pruge normalnog kolosjeka od Banja Luke do Dobrljina, koja je i danas u eksploataciji. Konzul Riva je sugerisao Ministarstvu vanjskih poslova Kraljevine Italije da otvori konzulate u Banjoj Luci, Mostaru i Tuzli, ali nismo našli podatake o sudbini ovog prijedloga. Arhiv BiH čuva brojne dokumente o poslovima veoma ažurnog konzula Vite Finzia u vremenu od 1902. do 1905. godine. Prezidijum Austrugarske monarhije odlukom od 25. maja 1906. godine dodijelilo je po isteku mandata konzulu Finziu visoko odlikovanje njegovog visočanstva Franca Josefa. 

Treba zabilježiti za vremena koja dolaze da bi smo sačuvali od zaborava da je osmero naših članova sredinom 1993. ratne godine pokrenulo ideju, okupilo članstvo  i uradilo sve potrebne radnje da se početkom 1994. godine održi Osnivačka Skupština Udruženja. Bili su to Čivić Petar, Čivić Zlatko, Ćatić – Bancher Leonida, Jurić Anto, Latal Zdravko, Lipa Kenan, Palestra Bruno i Ševelj Tomislav. Na Osnivačkoj skupštini održanoj 29. januara 1994. godine u sali Privredne komore BiH jednoglasno smo usvojili Statut u kojem stoji da je Udruženje vanstranačko u kojem se građani slobodno organizuju radi ostvarivanja ličnih i zajedničkih interesa i izražavanja svojih građanskih i nacionalnih prava, kulturnih, humanitarnih, socijalnih, kao i drugih potreba u interesu i u skladu sa Zakonom. U Statutu je još stajalo da će Udruženje ostvarivati saradnju sa diplomatskim predstavništvima Italije u BiH, a u Italiji sa društvima, organima i organizacijama zaduženim za brigu o Italijanima u dijaspori. Usvojili smo i Program rada u kojem smo zapisali da će naše aktivnosti biti usmjerene na jačanju saznanja i osjećanja članstva da smo potomci italijanskih familija koje su se doselile u ovu zemlju, te dale i još daju puni doprinos njenom sveukupnom razvoju. Jedan od trajnih zadataka Udruženja je očuvanje maternjeg jezika, tradicija i obićaja starog kraja. Kursevi italijanskog jezika su naša stalna preokupacija. Ipak Udruženje je zauzelo stav da je osnovano ratne 1993. godine, a zvanično potvrdjeno godinu dana kasnije.

Za prvog predsjednika, podpredsjednika i generalnog sekretara jednoglasno su izabrani Dipl.ing. Petar Čivić, arh.Vinko Jurić i Dipl.ing. Bruno Palestra. Dogovoreno je da godišnja članarina iznosi 100.000 BiH dinara tj. 10 maraka. Zapisnik za Skupštinu je vodio novinar Milorad Filoni. Osnivački akt Udruženja potreban Sudu na Skupštini su potpisali abecednim redom Batistuti Julio, Batistuti Josip,  Begić Mirjana, Begić Žaneta, Begić Igor, Begić Ivan,  Bulić Miran, Bancher – Ćatić Leonida, Čatić Ahmet, Čivić Ivan, Čivić Olga, Čivić Petar, Čivić Vladimir, Čivić Zlatko, Đurić Ljubomir, Đurić Zdenka, Filoni Milorad, Filoni Rasema, Hibert Ervin, Hibert Ines, Jakubik Rajmond, Janković Dragan, Jovanović – Mihajlović Desanka,  Jovanović Igor, Jurić Josip, Jurić Radmila, Jurić Rajna, Jurić Vinko, Kihli Zoran, Kisić Đorđe, Kisić Mahira, Krička Tatjana, Kutijaro Emira, Kutijaro Žani, Latal Srećko, Latal Zdravko, Lipa Jasminka, Lipa Jasna, Lipa Kenan, Mikulić Zvonimir, Palestra Bahrija, Palestra Bruno, Ševelj Dušanka, Ševelj Tomislav, Šmit Dalibor, Šmit Ivanka, Šmit Robert, Šmit Zdenko, i Zamboni Katarina.

S vremenom se broj članova mijenja, rastao je do više od četiri stotine, pa se zatim smanjivao.U 2012. godini Udruženje je brojalo 69 članova. Pored Osnivačke skupštine održane 29. januara 1994. godine održano je još šest skupština. Prva redovna Skupština je održana 25. februara 1995. godine na kojoj je produžen mandat rukovodstvu Udruženja. Zbog zakonskih izmjena o udruživanju građana morala se 16. decembra 2000. godine ponovo održati Osnivačka skupština, a odmah zatim i Redovna na kojoj je za predsjednicu Udruženja izabrana dipl.ecc. Rina Martinović, za podpredsjednika Vito Šafran i za generalnog sekretara Dipl. ing. Bruno Palestra. Naredna Skupština je održana 29. decembra 2003. godine na kojoj su za predsjednika, potpredsjednika i generalnog sekretara izabrani Dipl.ing. Bruno Palestra, Zdravko Latal i Željko Kapeleti. Na Izbornoj Skupštini održanoj 7. novembra 2009. godine za predsjednika Udruženja izabran je Dipl.ing. Bruno Palestra, za potpredsjednika Dipl.ing. Zdenko Dubreta i za generalnog sekretara Zdravko Latal, a 17. decembra 2011. godine održana je redovna Skupština Udruženja. Od prve Osnivačke skupštine održane 29. januara 1994. godine do zadnje Skupštine održane 17. decembra 2011. godine Predsjedništvo Udruženja održalo  je 187 sjednica na kojima su razmatrane pripreme i izvršenja programskih zadataka, kao i druga aktuelna pitanja iz rada Udruženja. To je period od 6.535 dana, što proizilazi da smo u prosijeku svakih 35 dana imali sjednice Predsjedništva. Od Skupštine 17. decembra 2011. godine do kraja 2012. godine održali smo još 8 sjednica Predsjedništva.

Povodom desetogodišnjice rada, 29. novembra 2003. godine organizovali smo  svečanu akademiju i izložbu dokumenata Arhiva BiH u Galeriji MAK o prvim dolascima i boravku Italijana u BiH, kao i o njihovom mjestu i ulozi u sveukupnom razvoju Bosne i Hercegovine. Izložbi smo dali naziv „Vrijeme prošlo – vrijeme buduće“. Pored dokumenata na izložbi su bili prezentirani amaterski radovi naših članova Vinka Jurića i Tonija Kapeletija. Vladimir Čivić, naš član od prvog dana, u vrijeme rata iz samo njemu znanih razloga skupljao je po ulicama i buvljacima stare i odbačene pokvarene zidne satove. Danas je pravi doktor za „ozdravljenje„ satova. Na izložbi smo prezentirali i dio njegove kolekcije starih satova kojima je utisnuo novi život. Njegova instalacija satova, u kojoj svaki sat, kao i čovjek, otkucava nekim svojim ritmom, i pokazuje neko drugo vrijeme, bio je i jedan od razlog što smo izložbi dali naziv – „Vrijeme prošlo, vrijeme buduće“. Udruženje je organizovalo niz izložbi, a izdata je i publikacija o familiji Bancher, čiji potomci žive u Sarajevu i Tuzli, kao vrijedan zapis o revolucionarnoj prošlosti bosansko-hercegovačkih Italijana.

Od  1994. do 2012. godine Udruženje je održalo 18 kurseva italijanskog jezika koje je u prosijeku pohađalo dvadesetak kursista, članova Udruženja i građana Sarajeva. Od 2006. godine Udruženje organizuje tradicionalne izlete za članstvo. Do sada je organizovano šest izleta, posjetili smo franjevačke samostane u Fojnici, dva puta, Kreševu, Kraljevoj Sutjesci, Visokom i Šćitu i upoznali se sa vrijednim historijskim zbirkama koje čuvaju franjevci, zatim u tim mjestima termalnim banjama, prirodnim ljepotama i resursima, te radom udruženja proizvođača zdrave hrane. Tradicionalno od samih početaka svake prve subote u mjesecu organizujemo i druženja članstva u našim prostorima i tada, ako Vas put navede u Sarajevo, pozivamo Vas da nam se pridružite.

 
 
 
 
 
 

Kontakt:

Bruno Palestra, predsjednik udruženja, tel. 061 22 34 07
e-mail: brunopalestra@hotmail.com

 
 
 

 

     
POČETNA | SLIKA UDRUŽENJA | VIJESTI | PROJEKTI | OBITELJI | ARHIVA | $ | UDRUŽENJA ITALIJANA | ZAKONI | FORUM | DOWNLOAD
     
UG Rino Zandonai Tuzla © 2012, by H@ck