Udruženje građana italijanskog porijekla

Rino Zandonai Tuzla
Klub Trentina

Adresa: Mitra Trifunovića Uče 135, 75000 Tuzla
Telefon: +387 62 335 930
Fax: +387 35 397 614
E-mail: info@ugip-tz.ba
Broj tekućeg računa:
1610250013790052 (KM);
503012-06250004127 (EUR)

 
 
 

 

OKUPLJANJA UDRUŽENJA ITALIJANA U BIH

 

PRVO OKUPLJANJE U LIVNU 2008. GODINE

Prvo okupljanje italijanskih udruženja iz BiH organizovano je u Livnu (Hotel Dinara 27-29.3.2008), tokom kojeg je definisana okvirna strategija zajedničkog djelovanja, što se i realizovalo u kasnijim godinama rada svih udruženja. Učesnici su bili predstavnici udruženje iz Banja Luke, Sarajeva, Štivora i Tuzle, a bili su i Italijani iz Zenice, gradu u kojem nema osnovanog udruženja Italijana.

 
 

SASTANKA UDRUŽENJA U ŠTIVORU 2008. GODINE

Sastanak BiH udruženja Italijana održan je 23.08.2008. godine u Štivoru. Pored gostiju iz pokrajine Trento, te predstavnika OSCE-a, sjednici su prisustvovali predstavnici Udruženja italijana Tuzle, Sarajeva, Banja Luke i domaćini Udruženje italijana Štivor. I ovom prilikom se diskutovalo o različitoj problematici sa kojom se određena udruženja susreću, ali je prioritet bio na pitanjima prijedloga Zakona o nacionalnim manjinama u BiH, pri čemu su doneseni određeni prijedlozi i zaključci, kao i redovna nezaobilazna tema očuvanja i unapređenja dobrih odnosa između udruženja u BiH. U razgovoru sa gostima iz Italije su razmjenjena mišljenja i iskustva o dosadašnjoj saradnji i iskazana želja i potreba za jačom saradnjom sa matičnom državom. Kao što su bile prethodne, tako se i ova sjednica održavala u duhu razumjevanja, tolerancije i dobrog raspoloženja među učesnicima.

 

SASTANKA UDRUŽENJA ITALIJANA IZ BIH U BANJA LUCI 2010. GODINE

Sastanak svih italijanskih udruženja BiH je održan 13.11.2010. godine u Banja Luci, koji je bio organizovan da bi se sagledale mogućnosti unaprijeđenje saradnje sa ambasadom Italije u BiH, obzirom da ambasada finansijski ne podržava incijative i aktivnosti koje realizuju udruženja. Razgovaralo se i o potrebi unaprijeđenja i zajedničke saradnje između četiri udruženja sa posebnim naglaskom na saradnju članova, azmijena informacija sa nivoa Vijeća / Savjeta nacionalnih  manjina, budućim aktivnostima udruženja, potencijalnim zajedničkim projektima italijanskih udruženja u BiH i drugo.

 

SASTANAK U AMBASADI ITALIJE U SARAJEVU 7. FEBRUARA 2011. GODINE

Dana 7. februara 2011. godine na inicijativu Ambasade Italije u BiH, a kao odgovor na Platformu četiri udruženja koja je donesena na sastanku u Banja Luci 13.11.2011. godine, održan je sastanak četiri udruženja italijana u BiH sa predstavnicima Ambasade. Cilj sastanka je uspostava boljih odnosa između Ambasade i Udruženja, i da se ambasada upozna sa aktivnostima sva četiri udruženja. Delegacije udruženja su predstavljane sa po dva člana  (predsjednik i jedan član). Sastanak je vodila Dott.ssa. Alessandra Moschitta - drugi sekretar ambasade, a prisutni su još bili ataše za kulturu i lektor italijanskog jezika na Filozofskom fakultetu Prof. Daniele Onori i konzulica Oriett

Jedan od rezultata sastanka sa ambasadom je poziv Ambasade na obilježavanje 150 godišnjice Ujedinjenja Italije, gdje su bili pozvani svi predsjednici udruženja Italijana u BiH.

Na koncu sastanka zaključeno je da će se sastaviti zapisnik povodom sastanka u Ambasadi, o da će se dostaviti svim udruženjima. Do danas to ambasada nije uradila.

 
 
 

UČEŠĆE U OBILJEŽAVANJU 130 GODINA DOLASKA ITALIJANA U BIH

U obilježavanju 130. godina dolaska Italijana ključnu organizaciju je preuzelo udruženje Italijana iz Štivora jer se manifestacija održala 23.6.2012. u Štivoru i Prnjavoru, na prostoru djelovanja udruženja. Ostala udruženja su dala doprinos prezentacijom svog prisustva i djelovanja u BiH, kao i prigodnim govorima predstavnika udruženja o radu udruženja u Štivoru, Sarajevu, Banja Luci i Tuzli. Autobusima su došle veće grupe članova udruženja, a članovi su prisustvovali svečanoj misi u crkvi u Štivoru, bili na svečanom ručku, a kasnije na centralnom skupu u Domu kulture u Prnjavoru. Povodom manifestacije urađen je prigodan keramički medaljon, napravljena su četiri unificirana panoa sa fotografijama Italijana svakog udruženja, a udruženje iz Štivora je obezbijedilo za zvaničnike i goste posebne poklone. Manifestacija je medijski propračena, i objavljen je veći broj članaka o manifestaciji.

 
 
 
 
 

 

     
POČETNA | SLIKA UDRUŽENJA | VIJESTI | PROJEKTI | OBITELJI | ARHIVA | $ | UDRUŽENJA ITALIJANA | ZAKONI | FORUM | DOWNLOAD
     
UG Rino Zandonai Tuzla © 2012, by H@ck